Sprawozdanie duszpastersko – gospodarcze za rok 2017

Sprawozdanie za rok 2017

W parafii p.w. Świętego Karola Boromeusza w Wołowie w roku 2017 proboszczem jest Ks. Krzysztof J. Kanton.

Wikariuszami parafii Świętego Karola Boromeusza w Wołowie są:

• Ks. mgr Kamil Kita,
  • Rezydentem jest były proboszcz parafii ks. prałat Eugeniusz Kuźmik.

W minionym roku w parafii pracowali:

• P. Teresa Zimnicka – gospodyni,
  • P. Grażyna Kuriata – kościelna, do września 2017
  • Obecnie p. Bogusław Gutowski
  • P. Sebastian Kresali – organista

Parafia liczy niecałe 6 300 parafian (ok. 1200 rodzin)

0d 1 stycznia do 31 grudnia 2017 r.:

• udzielono 55 nowonarodzonym dzieciom sakramentu Chrztu Św.
  • 16 par wstąpiło w sakramentalny związek małżeński,
  • zmarło 70 osób; zaopatrzonych sakramentami – 54,
  • Do I Komunii Św. przystąpiło 62 dzieci,
  • sakrament Bierzmowania przyjęło 26 osób,

Podczas liczenia wiernych (zgodnie z zarządzeniem Episkopatu Polski) frekwencja na Mszach św. wyniosła:

• W niedzielę 16 października było nas 1701 osób, co stanowi 25,71% parafian, do Komunii św. przystąpiło 1073 osób, to jest 63,08% obecnych na Mszy św. W stosunku do ubiegłego roku nastąpił wzrost o 2% uczestniczących we Mszy św. i o 3,1% przystępujących do Komunii św.

W 2017 roku, w naszej parafii rozdano ok. 93 000 Komunii św. W same tylko święta Bożego Narodzenia (od IV Niedzieli Adwentu do wczoraj (30.12) udzielono prawie 7000 Komunii św.).

Działa strona internetowa parafii przedstawiająca wszystkie dane statystyczne parafii oraz informująca o aktualnych wydarzeniach.

W parafii działają także następujące grupy:

• Różaniec Dorosłych
  • Akcja Katolicka
  • Parafialny oddział CARITAS
  • Dziecięcy zespół wokalno-muzyczny – Schola „Karolki”
  •  „Koło Przyjaciół Radio Maryja”.
  • Liturgiczna Służba Ołtarza Ministranci i Lektorzy
  • Wspólnota Neokatechumenalna
  • Kościół Domowy Oazy Rodzin
  • Krąg Biblijny

Sprawowana jest raz w miesiącu Msza Św. w intencji Róż Różańcowych, jedna Msza Rodziny Radia Maryja, oraz zamawiana przez mamy księży i kleryków w każdy pierwszy czwartek miesiąca Msza św. w intencji powołanych i powołań z naszej parafii. W każdą pierwszą niedzielę miesiąca jest odprawiana Msza św. w intencji dobrodziejów i ofiarodawców parafii. Co niedziela jest odprawiana Msza św. w intencji parafian.

W każdą środę odprawiana jest Nowenna do Maki Bożej Nieustającej Pomocy, we wtorki nabożeństwo do Miłosierdzia Bożego, w Niedzielę Godzinki o Niepokalanym Poczęciu NMP oraz, w ostatni piątek miesiąca jest nabożeństwo w int. Rodzin i małżeństw za wstawiennictwem św. Jadwigi Śląskiej, od maja do października (każdego 13 dnia miesiąca), nabożeństwo Fatimskie z procesją Fatimską wspólnie z parafią św. Wawrzyńca a także w każdy wtorek o 18.00 nabożeństwo do „Miłosierdzia Bożego”, każdego 28 dnia miesiąca jest nabożeństwo ku czci św. Michała Archanioła.

Są także odprawiane nabożeństwa okresowe mające umacniać naszą wiarę: Droga Krzyżowa i Gorzkie Żale w Wielkim Poście, Nabożeństwo majowe i czerwcowe; październikowy Różaniec; listopadowe Wypominki, adwentowe Roraty z tematycznym cyklem katechez dla dzieci.

W każdy pierwszy czwartek, piątek, sobotę i niedzielę miesiąca jest adoracja Najświętszego Sakramentu. W każdy pierwszy czwartek, piątek miesiąca odbywa się comiesięczna spowiedź. Księża spowiadają również podczas codziennej Mszy świętej (rano i na wieczornej).

Istnieje jednostopniowe, roczne przygotowanie do Bierzmowania oraz jednoroczne przygotowanie do przyjęcia Pierwszej Komunii Świętej.

W pomocy administrowaniem parafią pomaga program komputerowy – wprowadzane są stopniowo dane wszystkich parafian (zgodnie z zaleceniem Episkopatu Polski).

Parafia, w tymże czasie, prowadziła rozległą działalność charytatywną przy pomocy Parafialnego Zespołu Charytatywnego i Parafialnej „Caritas”. Sprawozdanie z ich działalności zostało już przedstawione i przyjęte przez proboszcza.

Caritas rozdała ponad tonę żywności dla potrzebujących mieszkańców całego miasta i okolic, na szacunkową wartość 20 tyś. złotych. Caritas rozdała też 60 tornistrów wraz z wyposażeniem, oraz 150 paczek mikołajowych (wraz z MOPS Gminy Wołów).

Jako parafia kupowaliśmy słodycze dla dzieci, oraz książki i drobne upominki dla dzieci jako nagrody za systematyczny udział w nabożeństwach (Roraty, Różaniec, Droga Krzyżowa, Majowe, Triduum Paschalne)

Parafia była organizatorem wraz z miastem i gminą Wołów cyklu koncertów muzycznych w ramach „Wołowskiego Lata Organowego”.

Istnieje zespół redagujący stronę internetową parafii. Parafia posiada (i systematycznie ją uaktualnia) własną stronę internetową, jest na niej prowadzona transmisja internetowej telewizji z kościoła.

W okresie sprawozdawczym, w parafii p.w. Świętego Karola Boromeusza w Wołowie wykonano następujące prace:

W kościele wykonano następujące prace:

W  2017 roku :

• Zdjęto starą zużytą wykładzinę w prezbiterium kościoła, położono nową i zakupiono nowy czerwony, szeroki chodnik biegnący przez całą długość nawy.
  • Zostały naprawione niektóre głośniki w kościele i akustyk wyregulował odpowiednią dla naszego kościoła głośność.
  • Został przeprowadzony kolejny, remont organów i zostały one wyczyszczone i nastrojone. Niestety nadal wymagają większego remontu i konserwacji.
  • Został wykonany nowy sprzęt do wyświetlania slajdów z pieśniami w kościele konieczny był nowy komputer sterujący i tablet do obsługi dla organisty, oraz projektor.
  • Wykonano nową kredensję (stolik) do kościoła
  • Zakupiono świece adwentowe, paschał, świecę roratnią.
  • Zakupiono 4 komplety oświetleniowe na choinki, oraz nowe elementy dekoracji świątecznych, przedłużacze i nowe gniazda.
  • Został zrobiony remont ogólnodostępnych łazienek na parterze przy kościele. Wymieniono na nowe całe kompakty (muszle i rezerwuary) oraz części armatury sanitarnej.
  • Wyremontowano i odrestaurowano figurki w szopce
  • Na bieżąco były wymieniane dekoracje okolicznościowe oraz kwiaty na ołtarzu głównym w kościele.

W zakrystii kościoła:

W  2017 roku:

• Wyprano i odczyszczono chemicznie część ornatów i wszystkie alby,
  • Zakupiono piec gazowy na butle propan-butan do zakrystii, jest to konieczność, aby nie dopuścić do zbyt dużego zawilgocenia ścian i mebli zakrystyjnych, butle z gazem są kupowane i wymieniane systematycznie w miarę zużycia.
  • Zakupiono nowe księgi liturgiczne (m.in. rytuały, i agendę liturgiczną).
  • Zostały zakupione nowe komplety bielizny kielichowej urzywanej do codziennej Mszy św.: korporały – 10 szt., puryfikaterze – 20 szt., ręczniczki – 20 szt., palki – 5 szt. Jak również zakupiono 4 komplety ozdobnej i haftowanej bielizny kielichowej.
  • Zawieszono nowe banery – dekoracje na kościele jeden dotyczący roku duszpasterskiego i kolejne zmieniające się tematycznie zależnie od części roku liturgicznego.
  • Zostały zamówione i wykonane nowe kapy liturgiczne 6 sztuk, z włoskiego brokatu i ozdobnie haftowane we wszystkich podstawowych kolorach liturgicznych.
  • Zakupiono 9 nowych ornatów, świątecznych – ozdobnych!
  • Zakupiono komplet obrusów ołtarzowych.
  • Zakupiono 1 komplet kryształowych ampułek i ozdobne mosiężne lawabo.

Plebania księży:

W  2017 roku:

• Zamówiono i wymieniono 1 drzwi zewnętrznych do klasztoru, kolejne zewnętrzne są zamówione w trakcie realizacji.
  • Został uprzątnięty i zagospodarowany wirydarz między kościołem a naszą częścią klasztoru.
  • Zakupiono nowe obrusy i naczynia do kuchni i jadalni.
  • Został zakupiony nowy sprzęt AGD służący w plebanijnej kuchni, jak również wymieniono część starych naczyń kuchennych na nowe.
  • Zakupiono (na bieżąco) różne materiały (m.in.: środki chemiczne, sprzęty do utrzymania czystości i in.) potrzebne do funkcjonowania.
  • Zakupiono i zainstalowano na korytarzach nowe lampy LED.
  • Zakupiono 7 m3 drewna do kominka na korytarzu.

W kancelarii parafialnej:

W 2017 roku :

• Zakupiono nowe materiały biurowe (segregatory, koszulki foliowe i inne),
  • Na bieżąco są wpisywane do systemu komputerowego dane parafialne jak również jest kopiowane cyfrowo archiwum, głownie są przepisywane księgi parafialne – kolejnymi rocznikami wstecz.

Podwórze kościelne:

W 2017 roku:

• Wymieniono oświetlenie schodów prowadzących do budynków kościelnych.
  • Doprowadzono energię elektryczną do choinki i szopki na placu przed kościołem w celu jej oświetlenia w okresie Bożego Narodzenia,

W 2017 r. do kasy Kurii Metropolitalnej oraz Wyższego Seminarium Duchownego we Wrocławiu parafia tytułem należnych świadczeń podatkowych od poszczególnego mieszkańca parafii, a także w postaci odprowadzonych ofiar złożonych na tacę niedzielną lub złożonych przez parafian do puszek wpłaciła: 53 820.00 zł do kasy Kurii i Seminarium

Na bieżąco są kupowane paramenty liturgiczne, w 2017 zużyliśmy – ok. 93 tyś. komunikantów – 1300zł, hostie – 1400 szt. – 280 zł, wino mszalne – 90 butelek – 1640 zł. Olej do świec – 40 litrów – 800 zł,

Na bieżąca są regulowane należności i rachunki:

Za energię elektryczną (2017) – TAURON – 28 443,08 zł, i pomimo, że zużyliśmy mniej prądu w kilowatogodzinach to jednak zapłaciliśmy więcej niż zeszłym roku.

Za gaz (2017) – PGNiG – 21291,24 zł, więcej niż w zeszłym roku, choć zużyliśmy mniej gazu niż w zeszłym roku

Woda i ścieki (2017) – 3220,00 zł.

Niestety pomimo wprowadzanych wielu oszczędności w parafii, koszty utrzymania kompleksu kościoła i klasztoru bardzo wzrosły.

W przyszłym roku planujemy wymianę całego węzła ciepłowniczego na plebanii, stosowne projekty i dokumenty zostały już złożone u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków jak i w powiecie, czekamy na pisemne decyzje.

Podczas jesiennych wichur spadło kilkanaście dachówek z dachu na plebanii, wykonano stosowne naprawy jednak okazało się, że dwie krokwie są złamane, podczas przekładania dachu kilkanaście lat wcześniej zostały tylko podparte listewkami, w chwili obecnej konieczna jest wymiana połowy dachu od strony liceum. Trwa gromadzenie stosownych dokumentów i projektów.

Parafia na dzień dzisiejszy nie ma żadnego zadłużenia oraz zaległości płatniczych. Cały czas na koncie parafialnym są gromadzone środki konieczne do dalszych prac remontowych i bieżącej działalności parafii.

Wykonano również wiele prac budowlanych, remontowych i gospodarczych w kościołach filialnych w Garwole, Starym Wołowie, Sławowicach. Prace remontowe w tamtejszych wspólnotach były rozliczane wraz z nimi na bieżąco, tak samo elementy wystroju kościołów i paramenty liturgiczne.

Parafia posiada konto w Banku Spółdzielczym w Żmigrodzie, oddział Wołów, ul. Piłsudskiego 27 – nr rachunku: 28 9598 1020 0000 2293 2000 0001

ks. Krzysztof J. Kanton

proboszcz